Ülkemizin en verimli toprakları olan Karadeniz’in en meşhur üretimidir çay. Ülkenin neresinde olursa olsun kışın eve girdiğimizde içimizi ısıtacak bir şeyler ararız. İlk akla gelen çaydır. Yazın içimiz yandığında akşamın serinliğinde bir çay olsa da içsek dediğimiz su gibi tükettiğimiz bir gıdadır.
El emeği ile toplanan her bir aşamasına önem gösterilen Karadeniz çayı her sofrada olması gereken bir tattır. Ancak çayın nasıl demlenilmesi gerektiği hakkında çok fazla yanlış bilgi vardır.
Sizleri bu konu hakkında bilgilendirerek çay saatlerinizi bu noktalara dikkat ederek daha keyifli ve tatlı hale getirebilirsiniz.
Çay Nasıl Demlenir?
Öncelikle demliğin alt kısmına suyu koyuyoruz. Üst kısmına da su koyuyoruz. Daha sonra üzerine çay atıyoruz. Yani suyun üzerine çay atıyoruz. Çaydanlığı ocağa koyup 1 saat demlemeye bırakıyoruz.
Gördüğünüz gibi ezberleri bozan bir yöntem. Ancak bu yöntemle çayınızı içmek daha keyifli bir hal alacak. Bu yöntemdeki amaç çayın haşlama yöntemi ile daha yavaş ısınarak tadını daha iyi suya vermesidir.
Kullandığımız Su Nasıl Olmalı?
Kullandığımız su kaynadığı için aslında çok bir önemi olmasa da içme suyu her zaman daha duru bir tat katar. Bu yüzden kullandığımız suyun içme suyu olduğundan emin olalım.
Kireçli su çayda acı bir tat bırakabilir. Bizim önerimiz ise ilk olarak doğal sudan kullanmanız olacaktır. Yani dağdan gelen temiz içilebilir sudan demlenen çayın lezzeti ayrıdır. Ondan sonra ilk sırada içme suyu daha sonra ise çeşme suyu.
Çay Demlerken Demlik Türü Önemli midir?
Biliyorsunuz ki bir iş yaparken mutlaka ne kadar çok detaya önem verirseniz o iş o kadar güzel oluyor. Bu yüzden çay demlerken demlik materyaline de dikkat etmelisiniz. En güzel çay bakır demlikte oluyor. Bu yüzdendir ki semaver çaylarının daha bir tatlı ve içilesi olması.
Normal çelik demliklerde de çay yapıldıktan sonra yıkanması gerekiyor. Bunun sebebi çelikte kalan çay izinin koku yapması. Bir sonraki demleme çayın tadını etkilemesindendir.
Çay İle Oksijenin Bağlantısı
Çayın güzel tat vermesi için oksijen ile temas etmesi gerekir. Eğer musluk suyu kullanıyor iseniz musluğu biraz boşa akıtmanızda fayda var. Boruda bekleyen su oksijensiz kaldığından çayda farklı bir tat bırakabilir. Ancak biraz akıtılmış sudaki oksijenle çayın temasında lezzetli bir çay çıkar.